fbpx

Anak banyak buang masa main gajet, tak dengar cakap dan tak fokus belajar

NEUROPARENTING Rahsia Mendidik Anak Menggunakan Ilmu O.T.A.K

Tuan dan Cikpuan bakal menguasai cara emosi anak-anak, cara pemakanan dan aktiviti-aktiviti mesra otak

Skroll ke bawah untuk daftar sekarang

Penafian: Neuroparenting merupakan program ilmu buat. Buat, buat sampai dapat. Hasil mungkin berbeza antara individu.

Kenapa Neuroparenting?

Bagaimanakah membesar dan mendidik anak-anak menggunakan ilmu O.T.A.K?

Ini adalah program online PERTAMA di Malaysia. Dibina hasil daripada ilmu praktikal gabungan ilmu psikologi dan neurosains.

Saya telah mencuba dan mempraktikkan kesemua ilmu-ilmu ini. Hasil kajian dan ujian yang telah diamalkan ini kemudiannya dijadikan satu kursus online Neuroparenting.

Neuroparenting akan membantu anda menyelesaikan masalah berikut:

  • Masalah ketagihan gajet yang tidak dapat dibendung lagi
  • Mencari-cari aktiviti apa yang sesuai bagi menghilangkan ketagihan gajet anak-anak
  • Anak banyak buang masa main game, tak dengar cakap dan tak fokus belajar
  • Bagaimana berkomunikasi dengan berkesan tanpa mencederakan emosi
  • Kenapalah anak saya asyik ulang kesilapan yang sama walaupun sudah dipesan berulang kali
  • Menyediakan makanan berkhasiat bebas perasa tambahan supaya prestasi otak melonjak
  • Bagaimana meningkatkan fokus anak untuk belajar dengan cemerlang

​Pencipta Neuroparenting dan Pengetua Neuroversiti.com

Dr Rizal Abu Bakar merupakan seorang educator yang sangat minat berkongsi ilmu OTAK. Beliau diikuti oleh lebih dari 40,000 followers di Facebook.

BIG WHY Neuroparenting?

Jun 2002 berpindah ke Melbourne.
Waktu itu musim sejuk sedang memuncak.
Rasa sangat tidak selesa.

Semua barang yang dipegang sejuk. Seolah basah. Hidung sentiasa berair. Mulut kering dan berdarah.

Waktu itu anak sudah 3.
Yang kecil, Akhyar Qisti masih dalam buaian.
Haikal yang kedua, masih tidak bercakap. 'Buas' - istilah orang utara.

Hafiey yang sulung pula pendiam. Layan diri.
Apabila Akhyar besar sedikit, tahap 'buas'nya kalahkan Haikal.

Aku terfikir, “Kan bagus kalau ada manual untuk setiap anak”.
Tapi tidak. Tidak ada manual disediakan. Kena belajar sendiri.

Peringkat awalnya saya besarkan anak dengan isteri banyak langgar dinding.
Trial and eror kata orang barat. Walaupun khatam bab Child Psychology, ia masih belum praktikal.

Februari 2003 Dr Ekram Beshir dan suami Mohamad Rida Beshir datang ke Melbourne. Keduanya dari Canada. Terkenal sebagai guru Islamic Parenting.

Saya masuk kelas.
Kebetulan buat di Minaret College, Springvale tempat saya bekerja part time.

Usai program bincang dengan isteri. Ubah cara parenting. Kami buat. Ikut saranan.

Tapi masih ada rompong dan ruang kosong. Satu hari ketika balik dari kerja aku sembang dengan isteri bab parenting lagi.

Tiga oramg anak lelaki cukup peningkan kepala. Mencabar. Apatah lagi tinggal di luar negara.

“Apa yang kita kena buat lagi? Macam tak ok juga. Sekejap saja bertahan, pastu balik asal balik.”

Si isteri hanya angguk. Setuju.
Tanda perlu kerjasama bukan menyalahkan antara satu sama lain.

Dia termenung. Lama kami layan perasaan masing-masing.

Tiba-tiba dia bersuara. “Apa kata tengok dari perspektif otak sama. Abangkan belajar bab ni.”

“Ye tak ye juga,” fikir ku dalam diri.

“Ok, nanti abang studi bab ni.” Kataku seolah ada curahan air terjun semangat menimpa kepala.

Bermulalah episod menggali maklumat sebegini dari jurnal saintifik.
Bermulalah episod kunjungi bilik pensyarah termasuk supervisor Prof Dave Harvey.

Sedikit demi sedikit corak parenting diubah.
Ditambah baik.
Diganti dengan yang lebih mesra otak iaitu Neuroparenting.

Saya tidak guna lagi pendekatan one size fit all. Anak berbeza fasa perkembangan otak mereka. Jadi gunakan konteks ini. Lebih customised.

Anak berbeza fasa perkembangan otak mereka. Jadi gunakan konteks ini. Lebih customised.

Apabila neuroparenting diamalkan baharulah rasa parenting ini bukan seksaan.
Bukan ujian dari tuhan tetapi rahmat yang diturunkan.
Baharulah muncul bahagia dalam laksanakan amanah Allah.

Cuma ilmu parenting ini tidak berhenti. Perlu sentiasa diperbaharui.
Disemak, diubah dan diganti jika perlu.

Sekarang ini apabila anak anak dah besar, masih ber-neuroparenting. Umur dah berbeza. Cara parenting pun tidak sama.

Cuma nak sampai ke peringkat ini pada waktu dulu terasa perit. Sebab tiada kelas. Program parenting banyak tentang aspek tingkahlaku atau behavioural.

Otak yang jadi teraju utama atau pengarah hidup tidak diberi perhatian. Kalau adapun hanya sekadar cubit cubitan. Sedikit.

Apabila lihat adik ipar ada bayi baharu, terlintas di fikiran, biarkan dia langgar dinding atau bantu berikan ilmu? Biarkan anak dia dibesarkan macam aku dulu - trial and error.

Secara peribadi, saya tidak minat cerita bab parenting sebab ini bab work in progress. Tidak ada noktah.

Tetapi bila difikirkan semula, apa salah berkongsi sedikit pengalaman, berkongsi hasil penyelidikan otak anak dengan ibubapa lain.

Tidaklah nanti mereka rasa bersalah macam saya rasa dulu.
Tidaklah mereka rasa menyesal seperti saya rasa dahulu.
Tidaklah juga saya di soal nanti di dalam kubur kenapa tidak sampaikan ilmu ini.

Maka berbenihlah ilmu NEUROPARENTING - ilmu praktikal gabungan ilmu psikologi dan neurosains.

Sebab saya rasa anak anak patut dibesarkan dalam konteks ibubapa ada ilmu power. Baharulah anak akan membesar sebagai superpower.

Neuroparenting Akan Membantu Anda

Belajar

bahagian otak yang mendorong tingkahlaku anak anda

Kuasai

ilmu praktikal applied knowledge yang boleh dilakukan sekarang

Tingkat

bagaimana meningkatkan prestasi otak anak anda

Makanan

menghidangkan makanan mesra otak untuk keluarga

Komunikasi

teknik komunikasi dengan baik dan anak dengar cakap

Gajet

cara mengatasi ketagihan gajet yang melampau


Profil Jurulatih

Kenali Master Trainer Neuroparenting

Dr Rizal Abu Bakar. Satu dalam seribu. Datangnya umpama cahaya yang menerangi. Memperbetulkan otak yang biasa-biasa kepada luar biasa.

Bukan calang-calang persona. Asal cerita mendapat pengiktirafan doktor falsafah (PhD) dari Australian National University dengan thesis yang bertajuk : Sleep Disordered Breathing and Depression: Moderating IImpact of Perceived Stress and Responses to CPAP.

Minatnya terhadap prestasi otak telah menjemput beliau ke Harvard Medical School pada tahun 2010. Di sana beliau menerima latihan dalam bidang Otak dan Tidur.

Setelah berkhidmat hampir 10 tahun di Australia, Dr Rizal membuat keputusan untuk pulang menabur bakti di Malaysia.

Dr Rizal aktif berkongsi tips meningkatkan prestasi otak di Facebook. Dari tidak dikenali, kini beliau sudah mempunyai lebih 40,000 follower.

​Minat dan passion Dr Rizal telah mendorong beliau dijemput ke merata tempat di seluruh dunia termasuklah Indonesia, Australia dan tidak lama lagi United Kingdom.

Selepas kejayaan memandaikan masyarakat menerusi OCOC Online, kini terbaru dari Dr Rizal - Neuroparenting. Ilmu khusus untuk ibu bapa mendidik anak berasaskan kajian dan sains.

Apa Yang Bakal Anda Dapatkan

4 Modul O.T.A.K

Neuroparenting dibahagikan kepada empat modul utama. Kesemua modul ini adalah berdasarkan kajian sains yang terbukti dan telah dipraktikkan.

1. OTAK

Kenapa Otak? Bagaimana otak mempengaruhi perkembangan dan pendidikan anak-anak anda. Kenali CEO of The Brain dan cara mengawalnya. Luar biasa hebat para ibu bapa sekalian.

2. TIDUR

Percaya atau tidak para ibu bapa sering memandang remeh akan hal ini. Bagaimana tidur boleh beri kesan terhadap perkembangan dan prestasi otak anak anda.

3. AKTIF

Bagaimana mengatasi masalah gajet? Aktifkan anak-anak. Cuma bagaimana caranya? Dr Rizal akan tunjukkan dan terangkan aktiviti-aktiviti yang akan beri kesan positif pada otak anak.

4. KUDAPAN

Selalu makan jajan. Belum tahu cara pemakanan anak yang mesra otak? Di sini rahsianya akan dibuka khusus untuk para ibu bapa. 

KAJIAN SAINS

Kesemua teknik dan tips adalah dalam bentuk actionable (boleh buat) dan berdasarkan kajian saintifik.

Apa Kata Mereka Yang Pernah Mengikuti Program Dr Rizal Abu Bakar

Ilmu yang luar biasa, dalam kata lain bila kita buat kita dapat result. Ilmu yang dikongsikan juga mudah di apply. Setiap orang harus sertai program ini, insyaAllah dapat keputusan dan hasil luar biasa.

Dr Nurul Auni, Doktor
Pelajar OCOC Online #1

Saya mengikuti OCOC Online ini, banyak perubahan yang berlaku pada diri dan keluarga. Setelah 8 tahun saya tidur kurang nyenyak, Alhamdulillah, selepas Dr Rizal berkongsi caranya, saya sudah tidur nyenyak.

Cikpuan Maryam Muneerah, Guru
Pelajar OCOC Online #1

Ilmu yang sangat PRAKTIKAL dan ILMU dari seorang yang pakar. Saya sertai OCOC Online kerana keluarga & untuk kawan kawan saya BANTU anak masing masing.

Cikpuan Wahyuna, Usahawan
Pelajar OCOC Online #1

Penafian: Neuroparenting merupakan program ilmu buat. Buat, buat sampai dapat. Hasil mungkin berbeza antara individu.

Mahukah Tuan Puan Kuasai Neuro Hacking Yang Akan Melahirkan Anak-Anak Yang Cermerlang

Neuroparenting direka khusus bagi membantu ibu bapa mendidik anak dengan cara yang lain dari yang lain. Teknik Neuroparenting adalah hasil daripada kajian sains dan telah dicuba. Bahkan teknik-teknik ini sangat praktikal dan mudah diamalkan. Fokusnya pada otak anak, tidur mereka, aktiviti dan makanan.

As Seen On

International Speaker

Selain daripada mengendalikan kursus dan seminar di Malaysia, Dr Rizal juga sentiasa di jemput ke luar negara. Terkini hampir setiap bulan beliau akan ke serata Indonesia bagi melatih ribuan peserta mencipta otak cantik otak cerdik.

Certified Neuro Linguistic (NLP) Coach

Selain daripada mengendalikan kursus dan seminar di Malaysia, Dr Rizal juga sentiasa di jemput ke luar negara. Terkini hampir setiap bulan beliau akan ke serata Indonesia bagi melatih ribuan peserta mencipta otak cantik otak cerdik.

Passionate dan Walk The Talk 

Dr Rizal hanya cakap apa yang dia buat. Dan apa yang dia buat adalah berdasarkan hasil kajian. Tidak ada hear-say atau andaian. Kesungguhan Dr Rizal dapat dilihat daripada komitmen beliau untuk memandaikan masyarakat yang cukup konsisten.

Maklumat Program

Modul dan Kaedah Pembelajaran Neuroparenting Online

Neuroparenting merupakan kursus secara online. Apabila mendaftar, anda akan menerima login untuk masuk ke website khusus. Akses akan dihantar bermula 31 Disember 2018. Kelas akan bermula pada 1 Januari 2019.

Bahagian 1: Selamat Datang

Dr Rizal mengucapkan selamat datang kepada semua pelajar Neuroparenting. Dr Rizal akan menerangkan cara akses konten Neuroparenting.


Bahagian 2: Modul O

Kenapa Otak? Bagaimana otak mempengaruhi perkembangan dan pendidikan anak-anak anda. Kenali CEO of The Brain dan cara mengawalnya. Luar biasa hebat para ibu bapa sekalian.

Menarik:

  • Ada 250,000 - 500,000 sel otak baru terbentuk ketika ibu sedang hamil. Bagaimana kita dapat mempengaruhi sel otak baru anak ini?
  • CEO of The Brain merupakan bahagian otak terakhir siap. Bagaimana mengawal CEO ini?
  • Kenapa selepas anak buat silap, mereka buat silap lagi? Ada cara mengatasinya?

Bahagian 3: Modul T

Percaya atau tidak para ibu bapa sering memandang remeh akan hal ini. Bagaimana tidur boleh beri kesan terhadap perkembangan dan prestasi otak anak anda.

Menarik:

  • Berapakah jumlah waktu tidur yang cukup bagi orang dewasa, remaja dan anak-anak?
  • Apakah yang berlaku semasa tidur? Bagaimana otak kita melakukan proses "Disk Defragmentation"
  • Apakah kesan tidur yang sempurna terhadap perkembangan otak anak?

Bahagian 4: Modul A

Bagaimana mengatasi masalah gajet? Aktifkan anak-anak. Cuma bagaimana caranya? Dr Rizal akan tunjukkan dan terangkan aktiviti-aktiviti yang akan beri kesan positif pada otak anak.

Menarik:

  • Bagaimanakah kesan parah gajet terhadap perkembangan otak anak kita?
  • Kenapa apabila kita cakap "JANGAN", ini adalah cara yang salah dan tidak tepat?
  • Apakah contoh-contoh aktiviti yang meransang perkembangan otak anak?

Bahagian 5: Modul K

Selalu makan jajan. Belum tahu cara pemakanan anak yang mesra otak? Di sini rahsianya akan dibuka khusus untuk para ibu bapa. 

Menarik:

  • Bagaimanakah mendorong anak untuk tidak makan jajan secara berkesan?
  • Apakah menu atau hidangan yang dapat membantu meransang perkembangan otak anak?
  • Apakah tips pemakanan lain yang khusus untuk anak-anak?

Basic

Pakej Asas Neuroparenting


RM299

RM249

  • check
    Akses ke website khas Neuroparenting
  • check
    Lebih 40+ video Neuroparenting

Gold

Asas + EXTRA


RM498

RM349

  • check
    Akses ke website khas Neuroparenting
  • check
    Lebih 40+ video Neuroparenting
  • check
    EXTRA Modul : SST (bernilai 199)

Platinum

Pakej VIP. Eksklusif dan Istimewa.


RM2599

RM449

  • check
    Akses ke website khas Neuroparenting
  • check
    Lebih 40+ video Neuroparenting
  • check
    EXTRA Modul : SST (bernilai 199)
  • check
    EXTRA Modul : GST (bernilai 199)
  • check
    EXTRA Modul : RESPEK (bernilai 299)
  • check
    Rakaman FB Live KHAS TERTUTUP bersama Dr Rizal sebanyak 4 kali (bernilai RM805)
  • check
    Rakaman Neuroleadership (bernilai RM299)
  • check
    Pendrive Eksklusif Neuroversiti + hadiah istimewa didalamnya (bernilai RM499)

Penafian: Neuroparenting merupakan program ilmu buat. Buat, buat sampai dapat. Hasil mungkin berbeza antara individu.


Pendaftaran Neuroparenting Dibuka

Ini adalah pengambilan pertama Neuroparenting Online.
Akses akan mula dihantar pada 31 Disember 2018.
Kelas akan bermula 1 Januari 2019.

Perlukan bantuan? Ini talian kami : 017 973 5887

Dr Rizal Abu Bakar
Pengetua Neuroversiti

Neuroparenting Ini Untuk Siapa

Neuroparenting dicipta khas untuk ibu bapa yang sedang mencari panduan meningkatkan prestasi otak anak anda. Topik utama adalah otak, tidur, aktiviti dan pemakanan. Topik khas yang dikupas dengan mendalam adalah gajet dan cara mengatasi ketagihan gajet yang melampau.

Apa Rujukan Neuroparenting

Modul Neuroparenting dibina berdasarkan hasil kajian sains. Kajian ini seterusnya dicuba sendiri oleh Dr Rizal terhadap anak-anaknya. Ternyata ilmu Neuroparenting ini sangat praktikal dan boleh diamalkan oleh setiap orang.

Daftar Sekarang dan Dapatkan Bonus Istimewa

Lebih 40+ video Neuroparenting yang dibahagikan kepada 4 modul. Setiap video yang dirakam bersifat user-focused. Anda akan merasa seronok dan senang menontonya. Lebih menarik lagi, anda akan dapat terus mempraktikkan apa yang diajarkan Dr Rizal.

EXTRA Modul - S.S.T (Gold & Platinum Sahaja)

Modul ini akan mendedahkan 3 cara tambahan bagaimana berkomunikasi secara berkesan dengan anak-anak. Bernilai RM199.

EXTRA Modul - G.S.T (Platinum Sahaja)

Modul ini bakal membocorkan cara menawan bahagian otak berkaitan rewards. Dr Rizal juga akan terangkan feel-good-factor hormones dan kesannya terhadap tingkahlaku anak.

EXTRA Modul - R.E.S.P.E.K (Platinum Sahaja)

Ini adalah modul premium yang luar biasa. Dalam modul ini Dr Rizal akan berkongsi bagaimana meningkatkan memori anak, menguruskan emosi dan meningkatkan kemahiran belajar.

FB Live 4x (Platinum Sahaja)

Sesi TERTUTUP & EKSKLUSIF. Anda akan mendengar dan menonton secara live kuliah extra dari Dr Rizal. Apa yang menarik tentang sesi ini adalah anda boleh bertanya soalan secara terus kepada Dr Rizal.

Neuroleadership + USB Drive (Platinum Sahaja)

Anda bakal menerima rakaman Neuroleadership bernilai RM299 + hadiah istimewa di dalam USB Drive ini. Edisi terhad khusus untuk peserta platinum Neuroparenting.

Mohd Zamzam Zainuddin

Customer Experience Manager

Anda dilindungi menerusi jaminan puas hati 30 hari

Sebelum beli kereta, anda cuba dahulu. Apabila mahu beli rumah, anda pergi lihat dahulu.

Kami utamakan kenyamanan dan keselesaan anda. Jadi kami berikan jaminan pemulangan wang 100% seandainya anda tidak berpuas hati. Hanya perlu hubungi kami dalam masa 30 hari selepas pembelian dibuat.

Hantar email ke neuroversiti[at]gmail.com dan kami akan aturkan semuanya. Tidak ada syarat tersembunyi.

Maklumat Program

Modul dan Kaedah Pembelajaran Neuroparenting Online

Neuroparenting merupakan kursus secara online. Apabila mendaftar, anda akan menerima login untuk masuk ke website khusus. Akses akan dihantar bermula 31 Disember 2018. Kelas akan bermula pada 1 Januari 2019.

Basic

Pakej Asas Neuroparenting


RM299

RM249

  • check
    Akses ke website khas Neuroparenting
  • check
    Lebih 40+ video Neuroparenting

Gold

Asas + EXTRA


RM498

RM349

  • check
    Akses ke website khas Neuroparenting
  • check
    Lebih 40+ video Neuroparenting
  • check
    EXTRA Modul : SST (bernilai RM199)

Platinum

Pakej VIP. Eksklusif dan Istimewa.


RM2599

RM449

  • check
    Akses ke website khas Neuroparenting
  • check
    Lebih 40+ video Neuroparenting
  • check
    EXTRA Modul : SST (bernilai 199)
  • check
    EXTRA Modul : GST (bernilai 199)
  • check
    EXTRA Modul : RESPEK (bernilai 299)
  • check
    Rakaman FB Live KHAS TERTUTUP bersama Dr Rizal sebanyak 4 kali (bernilai RM800)
  • check
    Rakaman Neuroleadership (bernilai RM299)
  • check
    Pendrive Eksklusif Neuroversiti + hadiah istimewa didalamnya (bernilai RM499)

Penafian: Neuroparenting merupakan program ilmu buat. Buat, buat sampai dapat. Hasil mungkin berbeza antara individu.


Pendaftaran Neuroparenting Dibuka

Ini adalah pengambilan pertama Neuroparenting Online.
Akses akan mula dihantar pada 31 Disember 2018.
Kelas akan bermula 1 Januari 2019.

Perlukan bantuan? Ini talian kami : 017 973 5887

Dr Rizal Abu Bakar
Pengetua Neuroversiti